Notities Onderweg: Mei 1999

Marseille. Families op straat gezet

Djibouti. Politieke gevangenen

Stille solidariteitsmars

Archiv

Bibliographie

Straatsburg. Vredesmars

Philadelphia. Verdediging van Mumia Abu Jamal

 

Partenia in cijfers




Partenia

De brief

Notities

Catechismus

Terugblik

Link

email

 

MARSEILLE. FAMILIES OP STRAAT GEZET.

 

Ik neem de trein, samen met professor Schwartzenberg en de voorzitter van de DAL (Droit Au Logement - Recht op Wonen). Het is aangenaam reizen in hun gezelschap! Voor de tweede keer in een week tijd gaan we naar Marseille.
Enkele families hebben in het centrum van de stad een leegstaand pand ingenomen. Ordehandhavers hebben hen op een avond met geweld buitengezet, zonder dat voor hen een andere woonplaats was voorzien. Die gezinnen wisten dus niet waar naartoe. De DAL van Marseille dient een klacht in.
 
Er vindt een bijeenkomst plaats in het betoverend kader van de oude haven.
Heel veel volk is er niet. 't Is vakantie, paaszaterdag! De families waar het om gaat zijn blij met onze aanwezigheid. Ze geven de strijd niet op, ze zullen blijven vechten. Als alles gezegd is wat gezegd moet worden, stappen we op naar het stadhuis en vragen er gehoord te worden. Onderweg blijven
mensen staan kijken naar de slogans op onze spandoeken 'Recht op wonen voor iedereen', 'Niemand kan op straat worden gezet als hij niet weet waar naartoe.'

Top

 

STRAATSBURG. VREDESMARS.

 

De vredesbeweging waarvan ik sinds jaren lid ben, organiseert een bijeenkomst vlak voor de gebouwen van het Europese Unie. Heel wat jonge Duitsers zijn er met hun spandoeken: 'Oorlog: een misdaad tegen de mensheid', 'Stop de luchtbombardementen', 'De NAVO met zijn bombardementen:
geen oplossing'. Ik krijg de gelegenheid om voor de media mijn mening weer te geven. Ik ben ervan overtuigd dat de oorlog tot mislukken gedoemd is.
Meerdere sprekers nemen het woord. Daarna houden wij een lange optocht door de straten van Straatsburg. Een vredesmars op Paaszondag!

Top

 

DJIBOUTI. POLITIEKE GEVANGENEN.

 
Al 19 maand lang worden in Djibouti een 40-tal politieke gevangenen in onmenselijke omstandigheden vastgehouden. Twee van hen zijn reeds gestorven. Acht anderen zijn er slecht aan toe. Ze besluiten allen samen uit protest een hongerstaking te beginnen. Anderen, die naar België en
Frankrijk zijn uitgeweken, besluiten mee te doen uit solidariteit met hun landgenoten.
Ik breng hen een bezoek in Bagnolet, een voorstad van Parijs. In een bescheiden lokaal maak ik kennis met Aicha, hun woordvoerster. Wat een persoonlijkheid! In de media staat ze bekend als 'de leeuwin van Djibouti', 'de weerspannige'. Zo iemand kan men niet meer vergeten! Daarna ontmoet ik
de hongerstakers. Ze vormen een echte familie, ik steun hen in hun strijd. Aicha eist de vrijlating van de politieke gevangenen. Ze klaagt Frankrijks onvoorwaardelijke steun aan het ondemocratische bewind van Djibouti aan.

Top

PHILADELPHIA. VERDEDIGING VAN MUMIA ABU JAMAL

 

Op een persconferentie in een Parijs café wordt ons vertrek naar Philadelphia toegelicht, en waarom wij de verdediging van Mumia op ons nemen. Ook Daniëlle Mitterand is aanwezig. Ze zal met ons meereizen. Mumia is een moedig journalist die al 17 jaar onschuldig pleit. Op dit moment
bevindt hij zich in de 'doodsgangen', waar hij op zijn executie wacht. Hij werd in 1981 aangehouden, toen hij zijn broer te hulp kwam, die door de politie aangevallen werd. Men beschuldigt hem van moord op een politieagent. In 1982 wordt hij ter dood veroordeeld, na een oneerlijk proces. In werkelijkheid werd Mumia veroordeeld omwille van zijn politieke banden met de Black Panthers in 1970. De politie en het gerecht van Philadelphia hebben de man, die men nog altijd 'de stem van de stemlozen' noemt, voorgoed het zwijgen willen opleggen.
Op 24 april, zijn 45e verjaardag, zal een protestmeeting gehouden worden om een nieuw proces te eisen, en meteen de afschaffing van de doodstraf. Ik zal er deel uitmaken van een afvaardiging van 60 Franse activisten voor de rechten van de mens.


Top


STILLE SOLIDARITEITSMARS.
 
 
In een Parijse volkswijk is een jonge man gestorven bij een optreden van de politie: Souleymane, 21 jaar oud. Zijn familie en alle verenigingen van de wijk werken samen om de ware toedracht rond de dood van Souleymane te achterhalen en om te verhinderen dat men de zaak in de doofpot zou stoppen.
Ik ben onder de indruk van die stille mars. Een stilte die zoveel zegt! Een waardige menigte. Jongeren delen een manifest uit: "Stop het geweld". Het initiatief wordt goed onthaald in de voorsteden. De jongeren zijn het racisme beu, het geweld, de angst. Ze willen die dodelijke logica omkeren.
Gelukkig dat zijzelf het initiatief nemen - wie zou het anders kunnen doen? Reden om te hopen!
Top


Partenia

De brief

Notities

Catechismus

Terugblik

Link

email

 

Archiv :

 


Top



PS: Partenia in cijfers - 1998

 

Totaal aantal pagina's op het Internet - in zeven talen: 66 430

Totaal aantal bezoekers op het Internet in 1998: 114 000

Toename van het aantal bezoekers in 1998: 22.000

Gemiddeld aantal bezoekers per maand: 9 500

Aantal e-mails voor bisschop Gaillot in 1998: 2.500

Aantal e-mails op het adres van de Webmaster van Partenia in 1998: 1 460

Actieve deelnemers aan het Forum tussen 1 oktober en 31 december 1998: 393

 

Top