Notities Onderweg: Juli 1998


 

 

Ontmoeting op de trein De vijfhonderdste verjaardag van de dood van Savonarola

Archiv Bibligraphie

Partenia in cijfers

 

 

 

 

 

Actualite

Aide

email

Ontmoeting op de trein

 

De trein bewoog zich voort op hoge snelheid. Een vrouw kwam naar mij toe: "Mag ik u een kop koffie aanbieden?" Zo'n onverwacht maar aangenaam aanbod mag men niet weigeren! Nog maar net in de bar komt de vrouw tot de kern van de zaak: "Ik heb mijn geloof verloren. Ik heb elke religieuze praktijk achter mij gelaten. Mijn man, mijn kinderen, de mensen van de parochie - ze kunnen het maar niet begrijpen. Ik ben altijd heel actief geweest op gelovig gebied. Nu is alles ineengestort. De principes sluiten mij op, verstikken me. Ik verlang mijn eigen leven te leiden. Leven in harmonie met mezelf. Ik begin tijd te nemen voor mezelf. Het is het begin van een weg in waarheid. Een weg die mij dersteboven gooit, die me innerlijk totaal verandert, een duistere weg. Een gedaanteverandering is onafwendbaar, zoals bij de rups die zich tot vlinder ontpopt.

"De zijden cocon is een veilige plaats, die stelt ons gerust. De vrijheid maakt bang: het avontuur van de onbekende toekomst. Maar het is een rijke en boeiende weg! Hij geeft me vleugels. Jammer voor de titels, het stereotype beeld dat men van ons heeft. Niets staat voor altijd vast Maar de dynamiek toont aan dat de bezieling er nog altijd is, en die trekt ons mee in ons wordingsproces."

Het doet me deugd deze woorden te horen. Zij is gelukkig, deze vrouw, die in waarheid en vrijheid haar eigen weg gaat. Jezus zei: "Je moet herboren worden". Herboren worden is moeilijker dan geboren worden. Ik spreek deze vrouw moed in. Zij heeft juist geraden - er is iets dat ons met elkaar verbindt. Maar de trein komt reeds aan in het station.

 

 

 

Actualite

Aide

email

De vijfhonderdste verjaardag van de dood van Savonarola

 

Het levenslot van Savonarola is verbonden met de stad Firenze. De basisgroepen die me hebben uitgenodigd zijn bijeengekomen in het klooster San Marco, een uitgelezen spiritueel centrum, waar Savonarola vele jaren prior was. Een gedreven predikant, verdediger van de armen, verworpen door de machtigen. Hij liet niemand onberoerd! Het gewone volk van Firenze hield van hem en haastte zich om hem te horen. Hij kwam op voor een gedurfde hervorming van kerk en samenleving. Savonarola was een omstreden persoonlijkheid. Hij blijft een intrigerende figuur.

In het mooie, rustige klooster en voor een aandachtig publiek volgen de tussenkomsten elkaar op, over de man wiens leven zou eindigen op de brandstapel. Ik heb de tijd om opnieuw te kijken naar de fresco's van Fra Angelico. Altijd weer ontroeren ze mij. Hoe verrukkelijk!

In dit klooster van San Marco bevinden we ons in het centrum van Firenze. In het centrum van de geschiedenis, de cultuur, de spiritualiteit van deze stad. We verlaten het centrum, we gaan naar het hart. Het hart, dat is de wijk van de Piagge. In het centrum van de stad vind je de toeristen, de menigte, de commercie, het geld, de veiligheid In het hart vind je de marginalen, de mensen-zonder-rechten, de kleine mensen waarvan Savonarola zoveel hield.

We verplaatsen ons naar het Isolotto-plein. Sinds 30 jaar komen hier de basisgemeenschappen bijeen. Ze zetten zich in voor de omvorming van kerk ensamenleving.

Onze pelgrimage gaat verder. We komen op het Signoria-plein, waar Savonarola naar de brandstapel werd geleid. Bloemen bedekken de precieze plek. De menigte staat dicht opeengepakt.

Laatste etappe, de Ponte Vecchio. De as van Savonarola werd in de Arno uitgestrooid. Een weerloos profeet heeft men uit de weg geruimd. Men heeft echter niet kunnen verhinderen dat zijn woord nog altijd blijft naklinken.

 

Peters voor mensen-zonder-papieren - Er was veel volk in en rond het theater Gérard Philippe in Saint-Denis. Twee dagen lang was er een feestelijke ambiance, bij een non-stop operatie: peters voor meer dan 2500 mensen-zonder-papieren! Een grandioos succes. Een gebeuren dat de hele pers heeft gehaald. Zowat overal in Frankrijk zullen gemeentehuizen deze actie voortzetten.

Binnen in het theater. Mensen uit de straat lopen naast bekende personaliteiten om zich te laten inschrijven op de lijsten van kandidaat-peters. Ondertussen wachten de mensen-zonder-papieren ongeduldig op hun nieuwe peter. Ik bevind me in deze menigte. Ook ik ben ongeduldig. Daar is hij dan. Hij heet Hamadou. Zijn vrouw en twee kinderen zijn in Mali gebleven. Vriendschap ontluikt. Hamadou is gelukkig. Hij staat er niet meer alleen voor. Ik voel me verbonden met hem, ik neem op mij de taak om zijn rechten te verdedigen. Hamadou ontvangt een identiteitskaart met een stempel van het gemeentehuis, symbool van een wederzijds engagement.

 

Jacques Gaillot

 

 

 


Actualite

Aide

email

Archiv :


PS: Partenia in cijfers - 1997

 

Aantal pagina's op het Internet per maand: 175

Totaal aantal pagina's op het Internet - in zeven talen: 63.875

Totaal aantal bezoekers op het Internet in 1997: 92.000

Toename van het aantal bezoekers in 1997: 22.000

Gemiddeld aantal bezoekers per maand: 7.660

Aantal e-mails voor bisschop Gaillot in 1997: 2.300

Aantal e-mails op het adres van de Webmaster van Partenia in 1997: 346