Brief van Jacques Gaillot: 1 Juli 1998


 



Manifestatie tegen kernenergie


Archiv

 









Actualite





Aide

email

Manifestatie tegen kernenergie

(30 - 31 mei 98)


In de Vogezen vond een Europese bijeenkomst plaats om te protesteren tegen het dumpen van kernafval. De Franse regering bereidt een decreet voor om het licht op groen te zetten voor het dumpen van kernafval in een diepe laag van de aardbodem. Buitenlandse delegaties (Engeland, Japan, Spanje, Duitsland, Zwitserland, Italië, de Verenigde Staten, België) brachten onsop de hoogte van de situatie in hun respectieve landen.

Op een veld, juist door tractoren omgeploegd, hebben we een symbolische actie gehouden: "100.000 tarwekorrels tegen het kernafval". Hiermee willen we duidelijk maken dat de aarde gemaakt is om leven voort te brengen, niet om de dood door te geven. Samen met duizenden anderen heb ik voor het eerst het gebaar van de zaaier gesteld.

In Frankrijk werd onlangs een netwerk opgericht waarvan reeds 220 verenigingen deel uitmaken. Ze ondertekenden allen het charter "De kernenergie verlaten". Dit netwerk zal zich moeten meten met de machtige Franse lobby voor kernenergie. Die legt overal zijn wet op, maakt duidelijke informatie onmogelijk, en overspoelt de politici met financiële tegemoetkomingen.

Ondertussen volgen de incidenten in de wereld van de kernenergie elkaar op. Gisteren waren er radioactieve lekken in de opslagplaats van het Kanaal. Daarna kwam de zaak van de transporten van besmet materiaal. Vandaag zijn het de gebarsten leidingen in de gloednieuwe centrale van Civaux. Wat zal men morgen melden? Sinds Tchernobyl weten we dat we een grootschalige ramp nooit kunnen uitsluiten. Daarom ook dat we het nucleaire credo in vraag stellen.

Deze bijeenkomst op Europees niveau heeft een noodkreet laten horen. Kernafval dumpen betekent de ondergrond aan een oncontroleerbare besmetting blootstellen. Kernafval dumpen is op een onzinnige manier de toekomst van de komende generaties in gevaar brengen.

Deze kreet moet gehoord worden, moet weerklank vinden. Voor het te laat is.
Opdat de 21e eeuw géén nucleair tijdperk wordt. Opdat de mensheid mag leven.

 


Jacques Gaillot



 

 










Actualite





Aide

Archiv: