actualité
 
Hoe was uw reactie bij de beslissing van president Obama om troepenversterkingen te sturen naar Afghanistan?  
   
Obama prix Nobel de la Paix Slecht. Ik vind dit geen goede beslissing. De nieuwe Nobelprijs voor de vrede werd oorlogspresident. Obama neemt een groot risico.
 
   
De uitleg die hij getracht heeft te geven was niet overtuigend. Wat meer militairen in Afghanistan zullen het tij niet doen keren. Er is weinig kans dat een bezettingsleger voor democratie en vrijheid zal zorgen voor het Afghaanse volk.  
   
Het conflict in de Westelijke Sahara sleept nu al 34 jaar eindeloos aan zonder dat het iemand iets kan schelen. Een vrouw, Aminattou Haidar, zet zich moedig voor die zaak in, ze houdt een hongerstaking op de Kanarische Eilanden. Is er hoop voor de bewoners van de Westelijke Sahara?  
   
Amniattou Haidar belichaamt het verzet van de Westelijke Sahara tegen de Marokkaanse regering, zoals Rebiya Kadeer het verzet van de Oeigoeren tegen de Chinese regering belichaamt, en Aung San Suu Kyi het Birmees verzet tegen de junta die aan de macht is. Vaak zijn moedige vrouwen het symbool van de strijd van hun volk.
Ondanks de beloftes vond nog geen enkel referendum plaats om de bewoners van de Westelijke Sahara te laten beslissen over hun lot. Marokko wil niet horen van zelfbeschikkingsrecht voor de bevolking van de Westelijke Sahara. Frankrijk steunt Marokko door dik en dun.
 
   
Aminattou Haidar is bereid om te sterven: “Ik kom dood of levend terug naar huis.” De Europese Unie reageert en kijkt nauwlettend toe op Marokko. In Spanje is er heel wat om te doen en eist men de vrijheid voor de Westelijke Sahara. Hun laatste hoop is gevestigd op Aminattou. Zij zal doorgaan tot het einde.
Animattou Haidar
 
   
De kwestie van de minaretten in Zwitserland heeft veel weerklank gevonden in Europa, en maakt de moslimwereld opnieuw verdacht. Is men terecht bang voor de islam?  
   
religions Sinds 11 september 2001 is het wantrouwen van de Europeanen t.a.v. de moslims veel groter geworden. In Frankrijk is er de kwestie van de hoofddoeken geweest, daarna van de boerka. Er bestaat discriminatie op schoolgebied, op het gebied van tewerkstelling en huisvesting. Nu is er die kwestie van de minaretten. De moslimwereld wordt bestookt, vernederd. We wonen in hetzelfde huis maar spreken niet dezelfde taal.
 
   
Ik begrijp dat dit vernederend is voor hen. We moeten hen tegemoet gaan met eerbied, om hen te leren kennen, om van hen te houden en vriendschapsbanden met hen aan te knopen. Onze angsten en vooroordelen moeten we laten vallen. Het is een geluk dat de moslimwereld in het Europese huis woont.