Actualiteit
   
Drie vragen aan het adres van Jacques Gaillot
   
 

ParteniaNotities

Bijbel

Terugblik

LInk

email

 

Drie vragen aan het adres van Jacques Gaillot
 
Wat denkt u van wat we waarschijnlijk best 'de terugkeer van de oorlog' in Libanon noemen?
 
acte criminel Het is een misdadige onderneming, een misprijzen van de conventies van Genève, een grove schending van de mensenrechten, een collectieve bestraffing van het volk van Libanon. Deze koloniale oorlog verdient de strengste veroordeling. Maar ik denk ook aan Gaza dat onophoudelijk gebombardeerd wordt door het Israëlische leger en geteisterd door moorddadige commando's. 
 
Als het door de Israëli's beoogde doel legitiem is (de veiligheid garanderen voor de mensen die in het Noorden van hun land wonen), wat dan te denken volgens u van de daartoe gebruikte middelen?
 
Als men veiligheid wil, dan zoekt men om vrede te sluiten, dan stuurt men niet aan op oorlog. Dit veronderstelt onderhandelen met de Palestijnen, de Syriërs, de Libanezen.
 
réfugies Het is al lang geweten waarover onderhandeld moet worden: de terugtrekking van het Israëlische leger uit de bezette gebieden, de evacuatie van de Golan en van de boerderijen van Chebaa, de ontmanteling van de nederzettingen, de kwestie van het recht op terugkeer van de vluchtelingen, het probleem van het water, de verdeling van Jeruzalem, de bevrijding van de gevangenen. 
 
Er zijn meer dan 8000 Palestijnse gevangenen, waaronder honderden vrouwen en kinderen en tientallen Libanezen - o.a. de communistische militant Samir, die al 25 jaar opgesloten zit.
 
Kiezen voor de oorlog en niet voor politieke onderhandelingen zou wel eens tot een impasse kunnen leiden. Men heeft nog nooit meegemaakt dat een leger het wint op de guerrilla. 

destruction

 
Opnieuw blijkt de internationale gemeenschap niet in staat te zijn een regeling uit te werken voor het conflict. Hoe komt dat volgens u?
 
réclame la condamnation Het Witte Huis streeft ernaar een 'Groot Midden Oosten' tot stand te brengen en om met behulp van de Israëlische regering de voorwaarden te scheppen voor een wijziging in de regio. Wie verzet zich daartegen? Daarin zie ik de oorsprong van de machteloosheid van de internationale gemeenschap. 

(vragen: Robert Galzi)