Brief van Jacques Gaillot : December 2003
   
Drie gelukkige dagen
   
 

Partenia

De brief

Notities

Bijbel

Terugblik

Archiv

LInk

email

 

Drie gelukkige dagen
 
Het tweede Europees Sociaal Forum vond plaats in Parijs en omgeving.
 
altermondialistes Een succes voor de andersglobalisten. Ze zijn erin geslaagd 50000 mensen te mobiliseren, niet alleen uit Europa, maar van over de hele wereld.  
 
Een buitengewone plaats voor ontmoetingen en gedachtewisselingen. Ik was in vervoering met al die mensen die ik in die drie dagen kon ontmoeten.
Er is een enorme weg afgelegd sinds het eerste Wereld Sociaal Forum in Porto Alegre, januari 2001! Deze grote beweging heeft zich steeds verder ontplooid, haar invloed zien toenemen en zaait de kiemen voor een alternatief voor het kapitalisme. In dit bruisende leven dat de toekomst in zich draagt delen allen hetzelfde diepe verlangen: een andere wereld is mogelijk.
 
In een van de fora viel ik op een woord van Che Guevara dat veel zegt over de deelnemers:
"Voor alles, wees altijd in staat om in het diepste van uzelf
elke vorm van onrecht aan te voelen, tegenover wie en waar ook ter wereld. Dat is de mooiste kwaliteit van een revolutionair…
"
 
Verenigingen, vakbonden, bewegingen, netwerken, NGO's en koepels ontmoetten er elkaar om ervaringen uit te wisselen,   échanger les expériences
 
strategieën te vergelijken, strijdobjectieven te formuleren én sociale weerstanden tegen de ongelijkheden en de verdrukking. Voor deze sociaal ingestelde actoren moeten de fundamentele mensenrechten het halen op financiële en handelsbelangen, want het neoliberale kapitalisme maakt meer slachtoffers dan de oorlogen.
 
Twee oproepen werden gedaan om mensen te mobiliseren:
De 20e maart 2004, de verjaardag van het begin van de oorlog van de Verenigde Staten en hun bondgenoten tegen Irak, zal een actiedag worden voor een rechtvaardige en duurzame vrede.  contre la guerre

construction européenne De 9e mei zal de slotdag zijn van een aantal acties die gevoerd worden voor een ander Europa, als verzet tegen de logica van de markt en de concurrentie, op dit moment de drijvende krachten in de opbouw van Europa. 
 
Ondertussen is de voorbereiding begonnen van het Wereld Sociaal Forum in januari 2004 in Bombay (India) en het Europees Sociaal Forum in Londen in de herfst van 2004.