Brief van Jacques Gaillot : April 2003
   
Irak: een volk dat het zwaar te verduren heeft
   
 

Partenia

De brief

Notities

Bijbel

Terugblik

Archiv

LInk

email

 

Irak: een volk dat het zwaar
te verduren heeft 
épreuves 
 
Hoe kun je de grote stad Bagdad, gonzend van het leven, verlaten, als je weet dat de oorlog elk ogenblik kan losbarsten? Er is niet veel tijd nodig om gehecht te raken aan dit volk dat getekend is door de beproevingen van de oorlog tegen Iran, van de Golfoorlog en van dat embargo waaraan maar geen einde komt.
 
continuer de vivre Toch gaat het leven gewoon door en dragen de mensen op een waardige manier hun lot. Dat is hun kracht. Ik vond het zo mooi om te zien hoe mannen er 's avonds, toen het donker was geworden, gezellig op caféterrasjes domino zaten te spelen. 
scène de la vie quotidienne  
 
Hôpital St. Raphaël à Bagdad Ik ging met de delegatie op bezoek in het Sint-Rafaëlsziekenhuis, gerund door Irakese zusters. Ik was een en al bewondering voor een twaalftal pasgeborenen die zich in een speciaal voor hen uitgeruste kamer bevonden.
Bebé couveuse de l'hôpital St. Raphaël des religieuses irakiennes à Bagdad
 
Hôpital Saddam à Bagdad Een vrouw wikkelde een kindje dat net geboren was in een doek. "Wat is het leven toch mooi" zei ik, "deze pasgeborenen laten zien wat het leven is".  
hôpital public pour enfants "pendant la guerre du golfe, 2 missiles tombés en ce lieu ont fait 412 victimes"
 
De vrouw antwoordde met een beetje droefheid: "Ja, maar ze zijn goed voor de oorlog!". Ze liet me verstaan dat het best zou kunnen dat deze baby's geen lang leven beschoren is.
 
Het was mij een vreugde de mis van de eerste zondag van de vasten te mogen vieren in de Sint-Jozefskerk met de broeders dominicanen. Een vurige en ernstige gemeenschap, een warm onthaal.   la messe à St. Joseph
 
Twee woorden hebben mij getroffen. "Dank dat u bij ons gekomen bent. Men herkent een ware vriend aan het feit dat hij er is op moeilijke momenten". "Al wat wij voor de vrede konden doen, hebben we gedaan. Vandaag kunnen we alleen nog op God vertrouwen en weerstand bieden, als het moet".
 
De delegatie begaf zich naar Ur.  Our
  OUR: au Sud de l'Irak 
 
Daar was het dat Abraham de roep van God hoorde: "Verlaat je vaderland, je stam en het huis van je vader, en ga naar het land dat ik je tonen zal. Ik zal van jou een groot volk maken". Abraham verliet Ur. Hij werd de vader van de gelovigen. Dat is zowat 4000 jaar geleden.
 
symbole fragile de la paix In deze woestijnstreek is alles horizon, zover het oog reikt. In vogelvlucht is Koeweit niet zo ver. Ik zag in mijn verbeelding de Amerikaanse armada die haar tenten opgeslagen heeft langs de grens, klaar voor een interventie.  Voor ons een reden te meer om een olijftak te planten, kwetsbaar symbool van de vrede.
 
Moslims en christenen hebben er samen gebeden, elk volgens zijn geloof.  prière Al Amiria
  Prière dans l'abri Al Amiria à Bagdad 
 
Dr. Abdullatif Humayim De tweevoudige ontmoeting met een religieuze moslimleider heeft op mij een diepe indruk gemaakt. Ik stond voor een open, gecultiveerd man in wie de vrede woonde.  
Dr. Abdullatif Humayim chef religieux musulman à Bagdad  
 
Zijn menselijkheid en zijn verdraagzaamheid waren een getuigenis. Het feit dat zulke mensen bestaan maakt dat men 'terrorisme' en 'islam' niet door elkaar kan haspelen. Zij zijn, integendeel, een uitnodiging tot dialoog en ontmoeting.
 
In de loop van de reis associeerde ik spontaan het volk van Irak met het volk van Palestina. Het zijn twee volkeren die vernederd worden, die men laat stikken, op wie men ondraaglijk geweld uitoefent. Hôpital Saddam
 

hôpital public pour enfants 
 
Maar in hun verzet geven beide volkeren ook blijk van een waardigheid die hen in staat stelt stand te houden in deze zware tijden.
 
Mosquée Ali Bagdad Woorden van Pablo Neruda, gericht tot de nieuwe meesters in de wereld, kwamen op in mijn geheugen: "Ze kunnen alle bloemen afknippen, nooit zullen ze de lente de baas zijn". Het is zo wààr: de lotsbestemming van een volk houdt men niet tegen.  
Dans la Mosquée de prophete Ali Bagdad   
 

Jacques Gaillot
bisschop van Partenia 


impressions de voyage en Irak, mars 2003, photos: Anne de Loisy