Brief van Jacques Gaillot: 1 Juni 2001 
    De Doodstraf 
   
 

Partenia

De brief

Notities

Catechismus

Terugblik

Archiv

LInk

email

 

De Doodstraf 

Live Kill 

 
Amerika stelt zich weer vragen over de doodstraf, terwijl de publieke opinie nog nauwelijks aandacht besteedt aan de executies die plaatsvinden. Maar de terechtstelling van Timothy Mc Veigh, de dader van de aanslag in Oklahoma City in 1995, haalt wél het nieuws en dat verandert de situatie.
 
Het gaat nu niet meer over de principes en de moraal. Zelfs niet over de mogelijkheid van gerechtelijke dwalingen. Het DNA-onderzoek waarop men nu een beroep doet heeft zijn invloed laten gelden. Meerdere Staten leggen steeds vaker een uitstel van de executies op.
 
Het nieuwe is dat het debat nu gaat over het openbaar-maken van executies via de televisie. Men kan de terechtstelling op het scherm volgen. Men kan zeggen dat de terechtstelling in het openbaar gebeurt, ook als die van Timothy alleen rechtstreeks wordt uitgezonden in een gesloten circuit, voor de families van de slachtoffers van Oklahoma City.
 

Manifestation contre la Peine de mort 

De tegenstanders van de doodstraf hebben onmiddellijk van de gelegenheid gebruik gemaakt om een vraag te stellen waar men niet goed raad mee weet: 
"Waarom zou de executie van een misdadiger in dit tijdperk van de televisie niet rechtstreeks uitgezonden mogen worden?" 
 
Laten we hopen dat het machtigste land ter wereld zijn schrik zal afleggen en zijn praktijken zal veranderen. In een tijd waarin men zo lichtvaardig met het leven omspringt wordt het des te belangrijker de waarde van elk mensenleven te bevestigen en te tonen dat een waarachtige samenleving in staat is zich niét te wreken.
In Frankrijk zal de afschaffing van de doodstraf ongetwijfeld de geschiedenis ingaan als de belangrijkste bewindsdaad van de linkerzijde. Het is bemoedigend vast te stellen dat er op onze kleine planeet elk jaar weer nieuwe landen zijn die de doodstraf afschaffen. Mogen we de droom koesteren dat er een dag komt waarop alle landen van de wereld haar zullen afgeschaft hebben?