De electronische Catechismus, december 1997


DogmaHet avontuur van de trouw

Archiv



 





Actualite





Aide

email

Zes maand geleden gingen we van start met de "electronische catechismus".We stelden onze teksten voor als voorlopig, met de bedoeling ze te verbeterenmet uw hulp, dank zij uw reacties.

Velen zeggen dat ze ons werk op prijs stellen. Maar weinigen (al te weinigen!)hebben fundamentele bedenkigen opgestuurd.

Toch zijn er twee bladzijden die gelukkig wat bedenkingen opriepen. Ineen werksessie heeft ons team de correspondentie geanalyseerd, het onderwerpverdiept en die twee teksten herwerkt. We verzenden die nu. Uw kritiek enuw suggesties zijn altijd welkom. Ze zijn van essentieel belang als wijwillen dat deze "catechismus" de zaak wordt van ons allen. Aarzelook niet ons nieuwe onderwerpen te suggereren.

 

 


Jacques Gaillot



Jacques Gaillot en Jean-Pierre Bagot, verantwoordelijke voor het atechismusteam


Jean-Pierre Bagot

 

 

 

Dogma






Actualite





Aide

email

Toen de christenen wilden praten over hun religieuze ervaring, onderelkaar of met hun omgeving, dan begonnen ze te vertellen over Jezus dieze hadden leren kennen. Eerst ging het dan over de geschiedenis van zijndood en verrijzenis; daarna werd dit verhaal uitgebreid met zijn woordenen daden. Dit 'verhaal' was tevens een oproep tot bekering.

Nog later werden teksten opgesteld die alle gelovigen in staat moestenstellen een zelfde geloof te belijden (wat men 'symbolum' noemt). Maar een'symbolum',een symbool, kan op zeer uiteenlopende manieren verstaan worden. Vandaarde behoefte om door middel van 'definities' die het 'dogma' uitdrukken intellectueelte preciseren wat men wil zeggen. Het woord'dogma' wijst op een 'geloofsregel'die na grondige discussie door de religieuze gemeenschap aanvaard wordt.

Dogmatische definities geven een antwoord op vragen die in het kadervan een welbepaalde cultuur werden gesteld. Het taalgebruik ervan is dusook tijdsgebonden. Toch markeren ze momenten van geloofsverdieping in deKerk, en blijven op die manier referentiepunten. Ze hebben een 'officieel'karakter gekregen (ze behoren tot het geloof).

Tegelijkertijd is het dogma geformuleerd in mensentaal. Dat betekent:altijd vatbaar voor ontwikkeling en diepgaande herformulering. De betekenisvan woorden kan evolueren, woorden kunnen in onbruik raken, zodat op delange duur de oorspronkelijke betekenis verraden of onverstaanbaar wordt.

Op dat ogenblik moet men opletten dat men het dogma niet herleidt toteen eerbiedwaardig fossiel zonder enige reële betekenis voor het dagelijksebestaan. Anders mondt men uit in een 'dogmatisme', een starre houding diekant-en-klare, tijdeloze formules oplegt. Formules die aan de buitenkantworden gekleefd; ze kunnen onmogelijk door diegenen die ze horen in hunleven geïntegreerd worden. Het zijn 'antwoorden' die aan geen enkeleechte vraag meer beantwoorden. Bovendien verstikken ze de levensvragen vanmensen voor ze die ooit kunnen uitspreken. Van zulke antwoorden kan meneen catalogus maken; men kan ze in een muurkast ophangen, tot men ze weernodig heeft om ketters te veroordelen. Bron van léven zijn ze inelk geval niet. Men gelooft dat men waarheden kent. Maar men 'doet' de waarheidniet. Zoiets kan alleen maar de dood betekenen van alle innerlijkheid.

Als aandenken aan het verleden van de gemeenschap roept het dogma degelovigen op om zich het verleden op een nieuwe manier eigen te maken, zodater iets nieuw uit te voorschijn kan komen. Dan is het dogma drager van leven.

 

Schrijf naar mgr. Jacques Gaillot: jgaillot@partenia.org


 

Het avontuur van de trouw






Actualite





Aide

email

Zojuist kwam ik een oud koppel tegen. Langzaam kwamen ze vooruit, terwijlze elkaar wederzijds ondersteunden. Waarschijnlijk hebben ze al een heellange tijd van hun leven samen doorgebracht Dit is het toch wat het woord'trouw'op de eerste plaats oproept? De trouw is de gave van het vertrouwen, hetvertrouwen dat men aan anderen schenkt en ook van hen verwacht. Maar trouwis ook trouw aan onszelf, aan de waarden die ons bezielen, en waarvoor webereid zijn het beste van onszelf op het spel te zetten.

Men spreekt vooral van trouw als het over een echtpaar gaat. Dat is ooknormaal. Twee mensen die het leven met elkaar delen beleven op alle gebiedeen van de meest intense en veeleisende vormen van gemeenschap. Hoe zoumen zich wederzijds aan elkaar kunnen schenken als dit vertrouwen er nietwas dat de basis vormt van de liefde?

En als men de trouw terecht beschouwt als onmisbaar voor het bestaanen de verdieping van het echtpaar, moet die dan ook niet in alle menselijkerelaties aanwezig zijn? Hoe kan men bovendien de trouw tussen echtgenotenwaarderen, als die trouw niet naar waarde wordt geschat, bespottelijk wordtgemaakt, in de vriendschap, in de familiale relaties, op alle domeinen vanhet menselijk bestaan? Waar gaat onze wereld naartoe, als hij uitsluitendgeorganiseerd wordt op basis van ongebreidelde concurrentie, zodat de zinvoor wederzijds vertrouwen verloren gaat, tot in de meest onschuldige relatiesin het dagelijks leven?

Trouw is niet hetzelfde als onveranderlijkheid, stilstand. Dat is reedszo bij een echtpaar: de trouw kan slechts standhouden en verdiepen als zijvindingrijk is, open staat voor vernieuwing, aandachtig is voor het onverwachte,voor de dingen die gebeuren. Echte trouw neemt volop deel aan het avontuurvan het leven. Het is erg als mensen niet meer weten te antwoorden op uitdagingenvan het heden omdat ze vastklampen aan engagementen die ze vroeger hebbengenomen.

De oproep om trouw te zijn krijgt een bijzonder reliëf in het lichtvan Gods trouw. Onze moeilijke en wankele pogingen om trouw te zijn wordenbij het breken van het eucharistisch brood opgenomen in de trouw van Jezuszelf. Wij mogen putten uit zijn liefde, zijn vertrouwen en hoop.

De trouw is waarschijnlijk de plaats waar wij op de meest intense manierde spanning beleven tussen het ideaal ­ het verlangen naar duurzaamheiddat in ons woont ­ en de broosheid van onze menselijke conditie. Daarvoelen we heel duidelijk onze grenzen en leren we te midden van al wat verandertvolop te leven.

 

Schrijf naar mgr. Jacques Gaillot: jgaillot@partenia.org

 

 








Actualite





Aide

email

Archiv :