Actualiteit
 
Daags na Kerstmis, in Gaza, op enkele tientallen kilometer van Betlehem, hebben de wapens gesproken. Hoe situeert u zich als christen in dat conflict?  
   
un peuple démuni Ik heb het heel moeilijk met dit conflict en raak mijn woede niet kwijt omwille van deze dwaze oorlog die voortdurend bloedbaden veroorzaakt bij de bevolking van Gaza. Het Israëlisch leger, dat over de meest gesofisticeerde wapens ter wereld beschikt, valt een volk aan dat niets heeft.
Zoals alle christenen heb ik Kerstmis gevierd, een feest van de vrede, waarop het kind van Betlehem als vredevorst wordt verwelkomd. Maar wat doen we met die vrede die ons in de handen wordt gelegd? We zijn ervoor verantwoordelijk.
Met Kerstmis zijn de kinderen gelukkig. Zonder hen viert men geen feest. Maar in Gaza is het een hel voor hen. Vandaag nog bericht men dat 400 kinderen gedood werden in Gaza. En hoeveel anderen zijn gekwetst, en zullen voor de rest van hun leven getraumatiseerd zijn?
 
   
Wanneer dit interview gepubliceerd wordt, zal Barack Obama zijn intrede gedaan hebben in het Witte Huis. Wat verwacht u daarvan?  
   
Barack Obama Ik verwacht heel veel van hem, met het risico van een ontgoocheling. De nieuwe president kan niet alles, maar hij kan zaken mogelijk maken. Door eindelijk de Palestijnse kwestie te regelen. Welk een uitstraling zou dat hem niet geven!
Ik verwacht dat Barack Obama vastbesloten het milieu zal verdedigen, de strijd zal voeren tegen het onrecht, een wereld zal willen zonder kernwapens, de doodstraf zal afschaffen, de rechten van minderheden zal respecteren. Ik hoop dat hij een einde maakt aan de oorlog in Afghanistan…
 
   
Wat betekent voor u het feit dat voortaan een zwarte zijn intrek genomen heeft in het Oval Office?  
   
Het is een buitengewoon symbool dat ons zal blijven aanspreken en bevragen. Overal ter wereld kunnen kleurlingen voortaan toegang krijgen tot de hoogste ambten. Niets is meer onmogelijk. Geen enkele post, geen enkele waardigheid kan hen nog onthouden worden nu een zwarte op het Oval Office zit. Het is het einde van de overheersing door de blanke man. Maar er blijft nog een lange weg te gaan…
rien n'est plus impossible
 
   
vragen: Robert Galzi